19 лютого почалася перша седмиця Великого посту, час якої, за православною традицією, належить ревній молитві.
Про це повідомляють Українські новини.
Складається Великий піст з семи тижнів, тобто 48 днів.
Першу седмицю Великого посту називають також Феодоровим тижнем. На храмових богослужіннях у понеділок, вівторок, середу і четвер на великому навечір'ї читають Великий канон преподобного Андрія Критського. У п'ятницю читають молебний канон великомученика Феодора Тирона. Також благословляють коливо (кутю).
З понеділка по п'ятницю першого тижня Великого посту потрібно дотримуватися сухоїдіння. Дозволяється сира їжа без олії. Мирянам можна їсти варену їжу, як виняток – додавати рослинне масло.
Люди, які суворо постують, слідують вищій мірі посту - в понеділок і вівторок першої седмиці утримуються від їжі, п'ють тільки воду.
Потім в їжу можна вживати салати з овочів і фруктів, без рослинної олії. На обід можна їсти пісні супи.
У дні сухоїдіння можна готувати салати з сирих овочів, які можна заправляти оцтом або лимонним соком.
За порадами медиків, людям, які строго обмежують себе з перших днів посту, варто вживати в їжу хоча б велику кількість горіхів (близько 20 штук на добу) і страв з бобових. Це допоможе заповнити дефіцит білка в організмі.
Варто відзначити, що крім помірності в їжі варто постити і духовно, приділяти якомога більше часу молитві, покаянню. Також важливо в першу седмицю Великого посту сходити в храм, послухати церковні богослужіння.