Главою НАТО може стати міністр оборони Німеччини

Главою НАТО може стати міністр оборони Німеччини

У керівних колах країн НАТО обговорюють можливість обрання наступним генеральний секретарем альянсу міністра оборони Німеччини Урсулу фон дер Ляєн.

Про це з посиланням на інформовані джерела в альянсі повідомляє РБК.

За словами співрозмовника газети, Ляєн володіє необхідними навичками для такої посади. "Міністр оборони Німеччини фон дер Ляєн користується відмінною репутацією в альянсі. У неї є гостре відчуття стратегії, вона відмінно володіє інструментами експертизи, колеги слухають її, коли вона говорить, і вона має намір допомагати невеликим державам в альянсі", - сказало джерело агентства.

Водночас Туреччина має заперечення з питання обрання Ляєн генсеком НАТО. Однак їх можна подолати, тому що очікування Анкари від Ляєн зрозумілі і здійсненні.

Як відомо, Урсула фон дер Ляєн очолює міністерство оборони Німеччини з 2013 року, до цього вона чотири роки була главою німецького міністерства праці. Ляєн - заступник голови партії Християнсько-демократичний союз (ХДС).

Термін повноважень нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга закінчується в 2020 році, Столтенберг (у минулому прем'єр-міністр Норвегії) очолює альянс із 2014 року. Ляєн може стати першою жінкою на чолі альянсу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в НАТО збільшують фінансування оборони.