Даля Грібаускайте: російські "Іскандери" загрожують Європі

Даля Грібаускайте: російські "Іскандери" загрожують Європі

Розміщення минулого тижня ракет "Іскандер" у Калінінградській області РФ означає, що виклики для безпеки є не меншими, ніж у 2014 році.

Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю РАР, інформує "wPolityce.pl".

"Навчання "Запад-2017" показали, що Росія готова навіть упродовж 48 годин розпочати атаку на лінії кордону з країнами НАТО - балтійськими країнами, Польщею і навіть в регіоні Арктики. Крім того, на минулому тижні в Калінінградській області на постійній основі розміщено ракети "Іскандер". Це показує, що виклики для безпеки є навіть більшими, ніж у 2014 році", - заявила Грібаускайте, додавши, що загроза стосується половини європейських столиць.

Грібаускайте зазначила, що Литва є об’єктом безпосередньої атаки з боку РФ, що подекуди можна прирівняти до воєнної ситуації. Вона зауважила, що воєнна загроза з боку Росії нині не є дуже реальною, але через непередбачуваність цієї країни краще нічого не відкидати, а бути готовими до усього. Береться до уваги те, що Росія робить, а не те, що говорить, наголосила президент Литви.

Литовський лідер навела приклад, що зараз на східному фланзі НАТО і західних регіонах РФ на одного солдата Альянсу припадає 10 російських солдатів. Дії НАТО на східному фланзі вона назвала відлякуванням Росії, оскільки в Литві навіть немає оборонних сил. За її словами, справжнім наміром Москви є демонстрація сиди і агресивна поведінка.

Розміщення Росією "Іскандерів" у Калінінградській області, на думку Грібаускайте, є хорошим аргументом, щоб схилити НАТО до подальших швидких і глибоких реформ. Вона зазначила, що Литва пропонує НАТО підготувати стратегію зміцнення, оборонні плани для країн Балтії та Польщі. На її переконання, НАТО має швидше приймати рішення, реформувати систему управління Альянсу та більше концентрувати зусилля на регіоні східної Європи.

Нагадаємо, нині Литва створила сили швидкого реагування, інвестує 2% від ВВП в оборону, модернізує армію.