Угорщина блокуватиме співпрацю між Україною та НАТО

Угорщина блокуватиме співпрацю між Україною та НАТО

Угорщина продовжить блокувати роботу комісій "Україна - НАТО".

Про це повідомило міністерство закордонних справ Угорщини, передає DW.

"Для того, щоб Угорщина зняла своє вето, Україна повинна, відповідно до очікувань "Венеціанської комісії" і Європейського Союзу, утриматися від початку здійснення закону доти, поки не дійде до згоди щодо кожної деталі законодавства з національними меншинами, включаючи угорські меншини", - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

За його словами, українська влада має видати указ про припинення дії указу до завершення консультацій з нацменшинами. "Якщо український уряд видасть указ, відповідно до якого він призупинить дію закону доти, поки ці консультації не закінчаться, це стане гарною основою для переговорів з пошуку обнадійливого рішення ситуації", - додав Сійярто. Він також не вважає, що намір України продовжити перехідний період при імплементації мовних норм закону "Про освіту" до 2023 року не має сенсу, оскільки закон уже набув чинності.

Угорщина заблокувала проведення засідання комісії "Україна - НАТО" з питань оборони, що мало відбутися 14-15 лютого. Посол України при НАТО Вадим Пристайко повідомив, що питання врегулювання конфлікту між Україною й Угорщиною через цей закон президент України Петро Порошенко порушить під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом цього тижня.