США: викрито масштабну кібершахрайську мережу на чолі з українцем

США: викрито масштабну кібершахрайську мережу на чолі з українцем

Міністерство юстиції США розкрило звинувачення на адресу низки членів мережі кібершахрайства, яку, як стверджують, створив українець.

34-річний Святослав Бондаренко далі в розшуку – він припинив активну діяльність і зник майже три роки тому, передає Радіо Свобода.

Серед групи вже затриманих фігурантів справи – його наступник і новий керівник організації Infraud, росіянин Сергій Медведєв. За повідомленнями, членам організації забороняли шахрайські дії щодо росіян.

Тридцять шість обвинувачених, тринадцять із них уже затриманих – такий результат міжнародної операції, завдяки якій у США й деінде у світі була ліквідована чергова мережа кібершахрайства. Як кажуть у Міністерстві юстиції США – одна з найбільших будь-коли викритих у цій країні. Її учасники замахнулися на те, щоб за допомогою викрадених особових даних, зокрема даних кредитних і банківських карт, завдати шкоди на суму понад 2 мільярди 200 мільйонів доларів. Устигли вони нашкодити на понад 530 мільйонів.

Організатором і натхненником мережі став Святослав Бондаренко з України, мовиться в обвинувальному акті (49 сторінок), що був винесений наприкінці жовтня минулого року, але розсекречений 7 лютого. Бондаренко створив свою організацію в жовтні 2010-го. Організація "Інфрод" (Infraud), назвав він її – за своїм гаслом: In Fraud We Trust – "Віримо в шахрайство" – на посміх із офіційного гасла США, In God We Trust, "У Бога віримо".

А коли навесні 2015 року Бондаренко перестав брати участь у роботі організації та її інтернет-форуму і фактично зник, його функції перебрав Сергій Медведєв – як повідомили в перебігу телепресконференції представники прокуратури США, громадянин Росії. Він був в організації другою особою чи й її співзасновником. Він же нині – найвищий за рангом із затриманих.

Учасників – понад десять тисяч.

Також серед 13 уже затриманих – громадяни Франції, Італії, Австралії, Канади, Сербії, Косова і самих США – від уже згаданого Медведєва, одного з керівників організації, "супермодераторів" і просто "модераторів" форуму, "продавців" незаконно здобутих даних (така класифікація викладена в обвинувальному акті) до просто членів організації – "VIP" і звичайних. Принаймні вісім із них затримані за межами США і нині чекають на екстрадиційні процедури.

А серед тих, хто досі на волі, є ще один українець (34-річний Олексій Клименко) і один росіянин, а також громадяни Молдови, Пакистану, Бангладеш, Єгипту, Кот-д’Івуару, Македонії, Великої Британії… Загалом серед 36 обвинувачених громадяни 17 країн. А всього у підозрюваній злочинній організації станом на березень 2017 року був зареєстрований 10 901 член.

Робота організації "Infraud", за даними обвинувачення, почалася з "кардингу" – торгівлі викраденими електронними даними кредитних чи банківських карт, які давали можливість користуватися грішми з цих карт без відома і згоди їхніх власників. Потім її діяльність розширили і на іншу незаконну торгівлю – викраденими персональними даними, фінансовою і банківською інформацією, нелегальними товарами, зловмисними комп’ютерними програмами тощо.

Серед того, що пропонувалося на продаж членам організації, були, наприклад, 795 тисяч клієнтських паролів доступу до своїх рахунків у банку HSBC, сьомому найбільшому у світі, мовиться в обвинуваченні. Організатори суворо стежили за "якістю" викраденої інформації і товарів, які пропонували на продаж на їхньому форумі, і "банили" тих, хто не дотримувався їхніх "стандартів".

Іще однією з вимог організації, зазначили прокурори, було не продавати і не купувати даних, що стосувалися б жертв із Росії. Її запровадив 2011 року українець Бондаренко.

За загальним обвинуваченням у змові з метою вимагання, яке розкривається за низкою статей про окремі різновиди шахрайства, фігурантам справи може загрожувати до 20 років позбавлення волі – в разі, якщо їхня вина буде доведена в суді. Наразі ж, наголошують у Міністерстві юстиції США, йдеться лише про звинувачення, і всі відповідачі вважаються не винуватими, доки ця вина не буде доведена "понад розумні сумніви", відповідно до вимог кримінального процесу у США.

У Мін’юсті США перелічили правоохоронні установи і організації, без "значних зусиль і швидкої співпраці" яких ліквідація організації "Інфрод" була б неможлива. У переліку названі такі організації з самих США, а також із Австралії, Албанії, Великої Британії, Франції, Люксембургу, Косова чи Сербії. Українських правоохоронців у цьому переліку у прес-релізі Мін’юсту США не згадали, хоча в Департаменті кіберполіції Національної поліції України підтвердили Радіо Свобода, що теж брали участь у викритті мережі, яку підозрюють у кіберзлочинах. Але на повідомленні, яке американські правоохоронці "повісили" на інтернет-адресі ліквідованого сайту організації Infraud, серед прапорів країн, які брали участь в операції, таки є і прапор України.