Юрист Катерина Риженко: "Українські олігархи доводитимуть чесне походження своїх статків"

Юрист Катерина Риженко: "Українські олігархи доводитимуть чесне походження своїх статків"

У Великій Британії 31 січня набув чинності закон, що спрощує процедуру притягнення до відповідальності нинішніх і колишніх чиновників з-за кордону, а значить і з України, за придбання у Великобританії будівель, активів на "брудні" гроші. Наскільки прозорими мають стати гаманці українських посадовців як вдома так і за кордоном? Свою думку з цього приводу висловила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" експерт, юридична радниця проекту "Transparency International" Катерина Риженко:

"Саме "Transparency International Великобританія", саме офіс організації в Лондоні брав дуже активну участь у запровадженні змін у законодавстві. Все почалося ще 2014 року, коли "Transparency International Великобританія" провели дослідження щодо різних статків, активів високопосадовців, які знаходяться у Великобританії. Виявлено, що лише сім справ про статки, які не можна було пояснити законним шляхом, дійсно дійшли до якогось логічного завершення і закінчились вироком суду, в той час, коли таких справ було понад 14 000. Також дійшли висновку, що Великобританія - одна з найулюбленіших країн, де корупціонери різних країн люблять ховати, "відмивати" свої активи. Тому була потрібна зміна законодавства. У 2017 році таки вдалося внести зміни в законодавство.

"Transparency International" закликала Президента України відкликати свій законопроект про антикорупційний суд з парламенту як такий, що не відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, а також розробити інший.
 
Тепер українські олігархи мають доводити британській владі, що маєтки, куплені у Великобританії, зароблені чесним шляхом".

 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!