Двох працівників музею Маріуполя засудили за службову недбалість

Двох працівників музею Маріуполя засудили за службову недбалість

Жовтневий районний суд Маріуполя визнав винними двох співробітників Маріупольського краєзнавчого музею, котрі, через службову недбалість, посприяли передачі 52 картин XVIIІ-XX ст. владі окупованого Криму.

Про це йдеться у рішенні суду, передає УНН.

З матеріалів справи випливає, що 18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали двосторонній договір на експонування картин у рамках виставки "Російське та українське мистецтво ХVIII — початку ХХ сторіччя". Таким чином з Криму до Маріуполя прибуло 52 картини, які є державною спадщиною Музейного фонду України.

19 березня до Маріуполя надійшов лист від дкерівника "Сімферопольського художнього музею", з проханням повернути картини через соціально-політичну напруженість в Україні. На той час Крим вже був анексованим. Після чого директор маріупольського музею Ольга Чаплинська розірвала договір про експозицію картин із Криму, а завідувач відділом фондів Художнього музею ім. А.І. Куїнджі КУ "Маріупольський краєзнавчий музей" Наталія Курьонишева 20 березня передала посланцю сімферопольського музею 52 картини.

Допитані у судовому засіданні обвинувачені свою вину у вчиненні інкримінованого їм кримінального правопорушення визнали повністю та щиро розкаялися.

Чаплинській та Курьонишевій суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права обіймати керівні посади на рік.

У листопаді 2015 року Президент Петро Порошенко присвоїв Ользі Чаплинській почесне звання "Заслужений працівник культури України" з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Однак, згідно з законом про амністію, музейниць звільнили від основного та додаткового покарання.