У Києві презентували стрічку "Крути 1918"

У Києві презентували стрічку "Крути 1918"

У Києві презентували художній фільм "Крути 1918", присвячений 100-річчю історичної події - Бою студентів під Крутами.

Кінострічку представила творча група у повному складі. У презентації взяли також участь Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури Євген Нищук та заступник голови Держагентства України з питань кіно Сергій Неретін, повідомляє Урядовий портал.

"Вихід цієї стрічки до 100-річчя подій під Крутами - доленосного бою між армією УНР та загонами червоногвардійців - є знаковою та довгоочікуваною подією, яка відтворює історичне тло боротьби молоді за незалежність держави та перегукується із сьогоднішніми подіями, які переживає Україна. Ми маємо пам’ятати героїчні сторінки своєї історії, своїх Героїв, які зробили величезний внесок у становлення української держави. Це та сторінка нашої історії, яку треба відкривати, говорити про це голосно на весь світ, про наших юних героїв, які своєю жертвою практично заклали становлення української держави.", - наголосив під час презентації міністр культури України Євген Нищук.

Міністр культури також нагадав, що 28 та 29 січня до 100-річчя бою відбудеться низка заходів із вшанування пам’яті Героїв Крут. Серед інших, 28 січня о 8:20 з Київського вокзалу відправиться швидкісний потяг до станції Крут, в село Пам’ятне, де відбудуться пам’ятні заходи; 29 січня у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка буде представлена вистава Андрія Бакірова "Балада про героїв Крут".

Автор ідеї стрічки переконаний, що цей фільм не є історичною реконструкцією, а створює художній образ, який має зачепити почуття кожного українця і кожного громадянина світу, небайдужого до свободи, патріотизму та любові до власного народу.

Режисер стрічки Олексій Шапарєв розповів, що у батальних сценах було задіяно понад 1500 людей, велика частка з яких це нацгвардійці та волонтери. Зйомки відбувались у двох напрямках – документальному, який базується на спогадах командира бою Аверкія  Гончаренка, і художньому - збірному образу історії сім’ї генерала Савицького та його двох синів, які опинилися по різні боки барикад.

Нагадаємо, проект фільму "Крути 1918" став одним із переможців IX конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно у сесії ігрових тематичних фільмів. Зйомки фільму стартували 8 вересня 2017 року, завершення виробництва планується у травні 2018 року, а вихід у національний прокат 6 грудня 2018 року. Фільм знятий у жанрі історичний екшн за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року.