Кримськотатарські активісти звернулися до президента із відкритим листом (аудіо)

Кримськотатарські активісти звернулися до президента із відкритим листом (аудіо)

Незгоду зі змінами до основного Закону України щодо Криму, які напрацювала робоча група при конституційній комісії, у відкритому листі до президента і народних депутатів висловили окремі активісти деяких кримськотатарських громадських організацій.

Розповідає Ольга Бутко:

"Зміни до Конституції щодо Криму в тому вигляді, в якому пропонує робоча група, мало змінюють суть Основного Закону і того, що має відбуватись на півострові після його деокупації, каже кримськотатарський активіст Сінавер Кадиров. Пропозиції частини представників корінного народу робоча група не взяла до уваги, говорить він.

Робоча група врахувала рішення Меджлісу кримськотатарського народу, зокрема, й щодо майбутньої назви півострова, розповідає член робочої групи, представник Меджлісу Ескандер Барієв.

Серед пропозицій кримськотатарських активістів, відхилених робочою групою при конституційній комісії, – і створення двопалатного Парламенту Автономії. Де нижня палата обиралась би всіма жителями Криму – незалежно від національності, а Верхня палата – винятково кримськими татарами і членами їхніх родин. Необхідність цього обґрунтовує ще один кримськотатарський активіст Ерфан Кудусов.

Подібні пропозиції – тактика, яка, навпаки, може спрацювати проти інтересів кримських татар, сказав у коментарі Українському радіо політолог Володимир Фесенко.

У відкритому листі до президента  та народних депутатів йдеться також про бачення кримськотатарськими активістами процесу деокупації Криму".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!