Вони встояли... Не витримав бетон...

Вони встояли... Не витримав бетон...

Київ вшановує пам'ять загиблих у 2014 - 2015 роках захисників Донецького аеропорту.

Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року.

19 - 20 січня 2015 року внаслідок підриву бойовиками колон, які тримали перекриття аеропорту, загинули майже 60 бійців. 21 січня 2015 року сили АТО відійшли з ДАПу через руйнування об'єкта.

Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових. За стійкість, відважність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами".

У день пам’яті захисників Донецького аеропорту в будинку офіцерів ЗСУ відкрито фотовиставку портретів загиблих захисників Донецького аеропорту за всі 242 дні його героїчної оборони.

Також відбувається концертна програма за участю Заслуженого академічного зразково-показового оркестру ЗСУ, народної артистки України Ади Роговцевої, автора офіційного гімну АТО "Брати-українці", лідера гурту "Шабля" Володимира Гейзера, групи "Mad Heads", групи "Мандри" та інших відомих виконавців.

У столичному Володимирському соборі була відслужена панахида за загиблими оборонцями ДАПу. Родичам і близьким загиблих вручили відзнаки Міноборони України і грамоти "Української асоціації інвалідів АТО".

Про незламних кіборгів знято художній фільм, який вийшов у 2017 році. Режисерові стрічки Ахтему Сеїтаблаєву вручено орден "За заслуги" ІІІ ступеня. Фільм "Кіборги" планують подати на розгляд українського Оскарівського комітету як претендента на премію Американської кіноакадемії від України у номінації "Кращий фільм іноземною мовою".
 
Президент Петро Порошенко назвав "кіборгів" символом України, яку неможливо перемогти. Допис про це Глава держави розмістив сьогодні в своєму аккаунті в Твіттері.

"242 дні незламності, 242 дні героїзму, 242 дні відданості. Україна назавжди запам’ятає безстрашних захисників Донецького аеропорту. І наші Кіборги - символ України, яку неможливо перемогти", - наголосив він.

На прикладах бійців, що захищали ДАП, виховуватимуться майбутні покоління українських патріотів. Ми не маємо права їх забути - ні тих, хто залишилися живими, ні тих, хто пішли у засвіт. Бо герої не вмирають, допоки їх пам'ятають!

Олена Пенія Серрано, Українське радіо.