У Трампа - річниця інавгурації, а в США - урядовий "шатдаун"

У Трампа - річниця інавгурації, а в США - урядовий "шатдаун"

У річницю інавгурації президента США Дональда Трампа міністерства і відомства країни частково припинили роботу на 4 тижні через неухвалену резолюцію про фінансування роботи уряду.

Про це інформує "Reuters".

"Уряд США частково припинив роботу опівночі після того, як демократи і республіканці не змогли домовитися про документ для фінансування роботи, влаштувавши дискусії про імміграцію та безпеку кордонів. Сенатори заблокували законопроект, що передбачає продовження держфінансування до 16 лютого, віддавши лише 50 голосів із необхідних 60", - зазначає видання.

У ситуації, що склалася, Трамп спробував звинуватити демократів, заявивши, що не обговорюватиме імміграцію доти, доки уряд не почне працювати знову. Демократи, у свою чергу, заявили, що вся відповідальність за ситуацію, що склалася, лежить на Трампі.

Демократи зайняли категоричну позицію, яка полягає в тому, що адміністрація США має продовжити ряд програм у бюджеті на 2018 рік. Передусім, йдеться про так звану програму DACA, яка дозволяє залишатися в США особам, які в неповнолітньому віці прибули до країни нелегальним шляхом.

Нагадаємо, урядовий "шатдаун" фактично означає припинення функціонування державних установ США. Навіть, якщо він триватиме кілька днів, це загрожує мільярдними втратами для національної економіки.

Сполучені Штати вже мали такий досвід, зокрема, у 2013 році. Подібне припинення - четверте за останні 25 років. Воно обмежить роботу десятків федеральних установ по всій країні, сотні тисяч федеральних працівників будуть тимчасово переведені у неоплачувану відпустку.

Водночас на роботі медичних працівників та представників правоохоронних органів "shutdown" не позначиться.