Спільне використання ГТС дозволить Україні зменшити збитки в економіці (аудіо)

Спільне використання ГТС дозволить Україні зменшити збитки в економіці (аудіо)

Україні варто активніше залучати міжнародних партнерів до спільного використання своєї газотранспортної системи. Це дозволить зменшити збитки, яких може зазнати вітчизняна економіка у разі завершення Росією її проектів "Північний потік – 2" і "Турецький потік".

Таку думку висловили сьогодні представники компанії "Нафтогаз України" і незалежні експерти, з якими спілкувався наш кореспондент Володимир Задворний:
                               
"Турецький потік уже будується і, вочевидь, буде запущений раніше, аніж "Північний потік–2", який зараз залишається на етапі проекту, припускає Президент центру Глобалістики "Стратегія-21" Михайло Гончар.

За словами Михайла Гончара, Україна при реалізації цих двох російських проектів може також втратити можливість використання потужностей своєї газотранспортної системи, а це – перегін більш ніж ста сорока мільярдів кубометрів газу за рік. Максимум, що залишиться, - це транзит 10 – 15 мільярдів кубометрів газу.

Про те, що запуск російського "Північного потоку-2" може значно скоротити обсяги газу, який транзитом проходить через територію України, говорить і голова правління Укргазвидобування Олег Прохоренко.

Аби уникнути такого сценарію, Україна, на думку Олега Прохоренка, має залучати міжнародних партнерів для спільного використання своєї газотранспортної системи. Утім, каже Михайло Гончар, поки рано з певністю говорити, що Північний потік – 2 буде збудований".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!