Парламент планує розглянути закон про реінтеграцію Донбасу (аудіо)

Парламент планує розглянути закон про реінтеграцію Донбасу (аудіо)

У перший пленарний день після новорічних канікул парламент планує взятися за розгляд у другому читанні законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Документ, зокрема,  пропонує визнати на законодавчому рівні Росію як агресора і покласти на неї відповідальність за порушені права громадян і заподіяні економічні збитки.

Чи готові депутати затвердити в цілому документ, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Поданий президентом законопроект про реінтеграцію Донбасу депутати розглянули у першому читанні у жовтні минулого року. А далі робота затягнулася. Боялися зриву процесу обміну заручниками і не могли досягти компромісу щодо остаточного варіанту документа, пояснював перед новорічними канікулами керівник фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Після врахування депутатських правок профільним парламентським комітетом до другого читання президентський документ зазнав суттєвих змін. Тепер до його змісту має застереження президент, каже представник президента у парламенті, депутатка від БПП Ірина Луценко.

Чи підтримає фракція усім складом доопрацьований комітетом варіант, у БПП ще визначаються. У фракціях "Батьківщина' та "Самопоміч" також іще не визначилися. Керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк каже, що побачив зміни у документі, оприлюдненому на сайті парламенту, які не узгоджувалися комітетом.

Представник уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига каже, що деякі норми законопоекту суттєво розширюють повноваження військових та правоохоронців. І якщо цього із документу не прибрати, фактично буде запроваджено військовий стан без визначеної Конституцією процедури.

Про ймовірність оскарження закону у Конституційному суді у разі ухвалення його у нинішньому вигляді говорить і аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев. За його словами, документ передбачає такі президентські повноваження, які суперечать Конституції.

Дискусії під час роботи над документом прогнозує спікер Андрій Парубій. Перше читання супроводжувалось жбурлянням димової шашки - так депутати вимагали виключити із документа згадки про мінські домовленості, аби не узаконити статус ватажків незаконних збройних формувань. До другого читання у текст законопроекту додано положення з приводу окупації Криму".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Збройним Силам України довіряють 96% українців — соціолог
У Раді пропонують 10 років тюрми за неповернення в Україну у воєнний час: роз’яснення автора законопроєкту
"Формальні підстави, щоб позбавити мандата Дмитра Разумкова, є": чи усунуть із фракції "Слуга народу" екс-спікера парламенту?
"Вчасно знайди винного, якщо ж не знайдеш, то винний — ти" — політолог про перестановки в Уряді
Про варіанти виходу з енергетичної кризи, дострокові вибори й Уряд — політична експертка