Президент підписав Указ про захист прав дітей-сиріт

Президент підписав Указ про захист прав дітей-сиріт

Президент Петро Порошенко підписав Указ "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа".

Про це повідомляє прес-служба Адміністраіїї Президента.

"Президент визначив необхідність запровадження грошової компенсації дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа за належні їм для отримання жилі приміщення та відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату такої компенсації. Крім того, з метою забезпечення житлом цієї категорії дітей, уряду доручено передбачати щорічно у Державному бюджеті України видатки для будівництва малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла", - йдеться у повідомленні.

Кабінет міністрів також має опрацювати питання щодо розробки типових проектів та вимог для будівництва малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, дитячих будинків сімейного типу, у тому числі з урахуванням потреб осіб з інвалідністю. Уряду також доручено вирішити в установленому порядку питання щодо підвищення розміру державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях громадян.

Обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено, зокрема, вживати заходи щодо своєчасного виявлення дітей-сиріт, дітей,  позбавлених батьківського піклування, надання їм відповідного статусу, влаштування до сімейних форм виховання, створення з цією метою патронатних сімей та поширення практики наставництва. Також з метою підвищення фахового рівня працівників служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Президент визначив необхідність запровадження програм їх підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та сертифікації діяльності, а також вказав на необхідність додержання вимог законодавства щодо штатної чисельності та недопущення ліквідації таких служб і центрів.