Україна та Румунія розроблять документ про імплементацію закону про освіту

Україна та Румунія розроблять документ про імплементацію закону про освіту

Україна та Румунія домовилися напрацювати спільний документ щодо імплементації нового закону "Про освіту", зокрема статті 7, яка стосується використання мов у навчальному процесі.

Про це повідомляє ЄП.

Домовленість досягнута під час зустрічі у Чернівцях глави МЗС України Павла Клімкіна та його румунського колеги Теодора Мелешкану, повідомляє прес-служба відомства.

"Керівники зовнішньополітичних відомств обговорили актуальні питання порядку денного українсько-румунських міждержавних відносин. Сторонами досягнуто домовленості напрацювати спільний документ щодо імплементації нового Закону України "Про освіту", зокрема його 7 статті, яка стосується використання мов у навчальному процесі", - йдеться у повідомленні.

Міністри провели зустріч з представниками румунської громади, керівниками та викладачами румуномовних навчальних закладів в Чернівецькій області. Під час зустрічі обговорювалися шляхи врахування рекомендацій Венеціанської комісії стосовно статті 7 освітнього закону.

Глави МЗС спільно з керівниками освітніх міністерств освіти України та Румунії взяли участь в урочистому відкритті в селі Йорданешти Чернівецької області новозбудованої загальноосвітньої школи з румунською мовою викладання.

Нагадаємо, Мелешкану під час візиту до Чернівців заявив, що мовна стаття українського закону "Про освіту" має негативний вплив на національні меншини, які проживають у країні.

Він також заявив, що не бачить проблеми у тому, що Румунія видає паспорти громадянам України попри існуючу заборону на це в українському громадянстві.

У свою чергу Клімкін зазначив, що нацменшини України досягнуть євроінтеграції тільки завдяки вступу країни до Євросоюзу, а не шляхом отримання паспортів інших держав.