Експерти рекомендують українській владі ігнорувати "щедрість" Путіна

Експерти рекомендують українській владі ігнорувати "щедрість" Путіна

Заява президента РФ Володимира Путіна про можливість повернення Україні захопленої у Криму військової техніки знаходиться у тій же площині, що й його гібридні "миротворчі ініціативи".

Про це йдеться у заяві аналітиків Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

"Росія в жодному випадку не передасть справну техніку, а її ремонт потребуватиме значних коштів. Кремль використає цей крок для нової антиукраїнської інформаційної кампанії та демонстрації "пом’якшення" своєї позиції щодо України", - наголошується у заяві.

Експерти центру вважають, що пропозиція Путіна щодо передачі української корабельної, авіаційної та бронетехніки, захопленої російськими окупантами в Криму, - один із кроків кремлівського режиму напередодні президентських виборів в РФ, зокрема, наближення терміну введення США жорстких санкцій проти РФ (в тому числі, проти найближчого оточення Путіна) примушує його змінити риторику щодо України.

"Миротворчі ініціативи" Кремля, найбільш ймовірно, будуть оприлюднені 16 - 18 лютого 2018 року на 54 Мюнхенській конференції під час зустрічі МЗС у "нормандському форматі".

На переконання військових експертів, повернення української військової техніки з Криму, з точки зору посилення потенціалу ЗСУ, не матиме жодного позитивного моменту, а навпаки, спричинить неприйнятні фінансові затрати і сформує негативний інформаційний фон довкола України, а початок процесу передачі українського озброєння та військової техніки з Криму дозволить Путіну реалізувати задум щодо створення умов для скасування введення США нових санкцій і зняття ЄС існуючих санкцій, зазначається у заяві.

З огляду на це, у ЦДАКР переконані, що українській владі навіть не варто реагувати на офіційному рівні на пропозицію Путіна щодо передачі Україні українського озброєння та військової техніки з окупованого Криму, не варто погоджуватися на жодні переговори з російською стороною за цією тематикою до президентських виборів. Натомість треба офіційно проголосити про недоцільність повернення знищеної небоєздатної техніки з Криму, продовжити роботу в рамках існуючих процесів та формату МЗС, МО та Міністерства юстиції України щодо подачі позовів до міжнародних судів стосовно виплати Росією компенсації за захоплені ОВТ в Криму", - йдеться у рекомендаціях аналітичного центру.

Нагадаємо, Путін заявив 11 січня, що Росія готова повернути Україні її військову техніку з окупованого Криму. За його словами, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко різко розкритикувала висловлену Путіним ідею, заявивши, що "Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо". Вона наголосила, що Росія довела до жахливого стану захоплені кораблі, як і сам Крим.

Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що пропозицію Путіна необхідно ретельно вивчити, щоб не стати "розмінною картою у брудній кремлівській грі". Він також наголосив, що заяви про те, що весь український флот "був непотрібом", не відповідають дійсності.