Венесуела закінчила рік з інфляцією понад 2600 %

Венесуела закінчила рік з інфляцією понад 2600 %

Рівень інфляції у Венесуелі за підсумками року перевищив 2600%.

Про це передає УНН з посиланням на доповідь Національної Асамблеї країни.

“Постійна комісія з питань фінансів представляє індекс інфляції від Національної Асамблеї в частині грудня 2017 року. Як заявив депутат Рафаель Гусман, інфляція (в грудні) досягла 85%, а річний накопичений рівень склав 2616%”, — говориться в повідомленні опозиційного парламенту.

На думку депутатів, якщо не вжити термінових заходів, в 2018 році гіперінфляція може досягти позначки в 14000%. “Тоді не буде ресурсів для покупки чого б то не було, і народ буде залежати від уряду, у якого також не буде достатньо можливостей, щоб прогодувати 30 мільйонів чоловік”, — заявив Гусман.

Для виправлення ситуації парламент вважає за необхідне прийняти терміновий план дій з декількох пунктів. Так, пропонується скасувати контроль над обмінним курсом (офіційний курс відрізняється від курсу "чорного ринку" приблизно в десять разів), зупинити друкарський верстат, домогтися рефінансування зовнішнього боргу за умови забезпечення довіри інвесторів і вироблення чіткого плану для власників акцій, а також домогтися міжнародної фінансової допомоги.

Ситуація в Венесуелі придбала важкий характер через дефіцит товарів, галопуючої інфляції і падіння доходів держави, обумовленого зниженням цін на нафту, а також масових протестів проти політики президента Ніколаса Мадуро.