Чи можна говорити, що 2017 рік зробив українців багатшими? (аудіо)

Чи можна говорити, що 2017 рік зробив українців багатшими? (аудіо)

Навіть війна, що вже казати про інші аргументи, - ніщо не може виправдати бідність. Про це вже не один рік заявляють посадовці. В 2016-му влада говорила про стабілізацію, а на 17-ий обіцяла економічне зростання.

Президент Петро Порошенко 28 грудня запевнив, що найважчі випробування в минулому. Нагадав, в 2017му Україна піднялася зі 153 місця у рейтингу Doing Business до 76. Як вимір економічного успіху держави для всіх і кожного влада представила збільшення мінімальної зарплати. Разом з тим зростали й ціни, і тарифи, а от гривня знецінювалася. Тож чи можна говорити, що 2017-ий рік зробив українців багатшими?

Тетяна Власенко з'ясовувала:

"Підвищення мінімальної зарплати та осучаснення пенсій. Це одні із головних досягнень уряду за 2017-й рік очима прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Про це він говорив на своїй підсумковій прес-конференції за рік роботи. Про це від очільника уряду неодноразово чули і упродовж року. І навіть більше -  Володимир Гройсман обіцяє українцям продовжувати практику підвищення зарплат і пенсій у 2018-му. І не лише мінімальних, а й середніх.

У 2017-му середня зарплата перевищила 7 тисяч гривень, за даними Держстату. А у 2018-му, за прогнозами прем'єра, має зрости до 10-ти тисяч. І усе це завдяки поступовому відновленню економіки, каже Володимир Гройсман.

А ось виконавчий директор фонду Блейзера Олег Устенко оптимізму прем'єра не поділяє. Каже, збільшення зарплат і пенсій в Україні – штучне, бо економіка не зростає. І високих показників безробіття вдалося уникнути лише за рахунок трудової міграції.

Зростання Внутрішнього валового продукту за підсумками 2017- року склало близько 2-ох  відсотків. І це означає, що втримати досягнуту  ще у 2016-му стабілізацію економіки – уряду вдалося, каже експерт Олег Устенко. Але  цього, за його словами,  зовсім не достатньо, аби жити краще. Для цього економіці потрібно зростати  не менше, аніж на 5 відсотків щорічно. Коли ж економічна активність не зростає, а зарплати і пенсії підвищуються  – їх з'їдає інфляція. Що й сталося цього року - каже директор аналітичної роботи Інституту суспільно-економічних досліджень Ярослав Жаліло, - урядовці не змогли приборкати ціни. І це, за його словами, стане викликом і у 2018-му.

Натомість, виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вбачає у прискоренні інфляції у 2017-му більше психологічних, аніж об'єктивних економічних причин.

Локомотивом вітчизняної економіки нині є сільське господарство. За даними Державної служби статистики, це  найприбутковіша галузь 2017-го року. Майже 90 відсотків підприємств, задіяних у цій сфері,  завершили рік з прибутком. Заступник директора компанії "Проагрогруп" Марія Колесник підтверджує: займатися фермерством  в Україні – вигідно, навіть попри ризики, як от: примхи погоди.

Також, з огляду на статистичні дані, виробляти в Україні найвигідніше ліки – у цьому сегменті всього 8-м відсотків збиткових підприємств. А ось найменш надійний бізнес у сферах громадського харчування, операцій з нерухомістю і паливно-енергетичного комплексу. Загалом же, за даними Державної служби статистики, зі збитками у 2017-му році працювало 30 відсотків усіх українськихкомпаній. Цей показник яскраво свідчить, що динаміка економічного відновлення поки слабка, але, водночас і говорить про велику частку підприємств, які продовжують працювати у тіні, каже експерт Ярослав Жаліло.

Найкращим індикатором ситуації в економічному середовищі є курсові коливання, пояснює директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Нестійкість гривні, яка нині спостерігається, за його словами, свідчить про вразливість економіки. І хоча різких стрибків на валютному ринку у 2017-му  не відбувалося, але послаблення гривні відносно долара все ж спостерігається і ця тенденція продовжиться й у  2018-му році, - прогнозує Василь Юрчишин.

А ось серед найбільших викликів, які чекають українців у 2018-му, експерт Василь Юрчишин називає  надмірну політизацію. Рік передвиборчих гасел і популістських  заяв та  рішень  може завадити й втіленню у життя започаткованих у 2017-му структурних реформ: освітньої, медичної, пенсійної. Тож, за словами Василя Юрчишина, очікувати інтенсивного їх впровадження у новому році – не варто".

Для програми "Україна сьогодення" Тетяна Власенко Українське радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!