Хорватія не віддаватиме Словенії частину Піранської затоки

Хорватія не віддаватиме Словенії частину Піранської затоки

Загреб застеріг Любляну від одностороннього виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі, яке не визнає Хорватія, щодо передачі Словенії частини Піранської затоки.

Про це повідомляє b92.

Міністерство закордонних справ Хорватії "закликало уряд Словенії утримуватися від односторонніх кроків і вступити в конструктивний діалог з розв'язання проблеми кордону та уникнення інцидентів", і закликає Словенію "зберегти свою відданість мирному вирішенню відкритих питань, як і належить двом сусіднім країнам, членам ЄС та союзникам в НАТО". Однак в заяві міститься попередження про те, що "односторонні заходи, спрямовані на зміну ситуації в морі проти інтересів Республіки Хорватії, будуть неприйнятними".

Така реакція послідувала після того, як Словенія оголосила на початку тижня, що почала реалізовувати рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо спірного морського кордону з Хорватією в Піранській затоці.

 Хорватія відмовляється виконувати рішення Міжнародного арбітражу щодо територіальної суперечки зі Словенією стосовно Піранської затоки в Адріатичному морі.

"Кінцевий термін виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо Піранської затоки сплив у п'ятницю, 29 грудня. Арбітраж дійшов раніше висновку, що 80 відсотків Піранської затоки мають належати Словенії, однак Хорватія не згодна виконувати це рішення. У суботу, 30 грудня, хорватські поліцейські катери супроводжували човни хорватських рибалок, щоб у разі необхідності чинити опір словенським поліцейським, які можуть затримати рибалок за перебування у водах Словенії", - йдеться в повідомленні.

Хорватія ще раніше заявила, що відмовляється виконувати рішення арбітражу, оскільки вважає, що Піранська затока на узбережжі Адріатичного моря має бути поділена між двома країнами порівну.