До Держспоживслужби Києва цьогоріч надійшло понад 650 звернень щодо неякісної продукції (аудіо)

До Держспоживслужби Києва цьогоріч надійшло понад 650 звернень щодо неякісної продукції (аудіо)

Понад 650 звернень від покупців щодо неякісних продовольчих товарів надійшло до київського управління Держспоживслужби у 2017 році. У 16-му році таких скарг, за даними відомства, було 200.

Про найпоширеніші порушення, що їх виявляють інспекції під час перевірок  і самі споживачі, - у розповіді Віолетти Карлащук:

"Понад 2600 зразків продукції вилучили для додаткової експертизи інспектори Головного управління Дежспоживслужби Києва у листопаді під час перевірок торговельних мереж і закладів громадського харчування, - розповів керівник управління Олег Рубан. За його словами, у відібраних продовольчих і непродовольчих товарах були виявлені порушення, зокрема, щодо маркування, умов зберігання, терміну придатності.

60 зразків дитячих іграшок перевірив "Укрпродтест", із них – в 11-ти зразках було виявлено порушення норм технічно-механічної безпеки. За словами керівника організації Володимира Семеновича, такі іграшки можуть щонайменше травмувати дитину. За його словами, планується, що у 2018-му році регламент технічно-механічної безпеки переглянуть.

Надто лояльне до виробників законодавство - серед основних причин того, що на вітчизняний ринок потрапляють неякісні і часом небезпечні товари, - вважає голова громадської організації "Споживча довіра" Максим Гончар. Приміром, законодавча ініціатива заборонити використання при виробництві пальмової олії передбачає, на його думку, занизькі штрафні санкції для порушників.

Найбільшою санкцією щодо недобросовісних виробників має бути повне відкликання продукції з ринку, каже голова державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир  Лапа. За його словами, відомство ініціювало запровадження її з квітня 2018 року.

Володимир Лапа також нагадав, що тоді ж набере чинності закон про державний контроль у сфері безпечності. Що, за його словами, сприятиме оперативнішій і ретельнішій перевірці якості товарів".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!