Звільнених із полону військових обстежують у військовому шпиталі (аудіо)

Звільнених із полону військових обстежують у військовому шпиталі (аудіо)

24 українських військових, яких утримували як заручників бойовики ОРДЛО і які 27 грудня повернулися додому, проходять медичне обстеження у Центральному військовому шпиталі у Києві. Військовим надається також психологічна допомога, а до їхнього звільнення психологи працювали і з їхніми родичами.

Тетяна Сергійчук зустрілася зі звільненими військовослужбовцями:

"Павло Юрбаш із Чернівців, один із 24 військовослужбовців, яких госпіталізували до центрального госпіталю уночі після звільнення. Ще до обміну, який готувався з серпня цього року, фахівці почали працювати з родинами українських заручників, каже начальник управління психологічного забезпечення Збройних сил Сергій Грилюк.

Стан бійців – фізичний і психологічний - можна назвати стабільним, з огляду на те, що їм довелося пережити, говорить провідний терапевт Сергій Прокопчук.

6 бійців потрапили до хірургічного стаціонару, коментує провідний хірург Рослислав Гибало.

Один із визволених військовослужбовців, тернополянин Олексій Кодьман розповідає, що провів у полоні 2 роки і 2 місяці. Каже, до останнього не вірив, що повернеться додому, адже у березні 2016 року після кількагодинного очікування на блокпосту в Мар’їнці обмін так і не відбувся. Про нинішній обмін військовослужбовець спочатку почув по радіо, говорить Олексій Кодьман.

На свЯта звільнених військовослужбовців відпустять додому. Удома їм надаватимуть допомогу місцеві соціальні служби, а також підготовано проект постанови про матеріальну допомогу звільненим українцям - по 100 тисяч гривень, повідомив міністр соціальної Андрій Рева.

У полоні проросійських бойовиків залишаються інші українські заручники. Наступний етап звільнення буде простішим, ніж попередній, та має шанси на швидкий успіх – висловила думку Уповноважений Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська. За її словами, напрацьовані процедури, які полегшать обмін в майбутньому".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!