В Україні створять Програму захисту свідків кримінальних справ (аудіо)

В Україні створять Програму захисту свідків кримінальних справ (аудіо)

Повноцінну програму захисту свідків резонансних кримінальних справ планується створити в Україні наступного року. Сьогодні у Києві презентовано концепцію законопроекту, який регулюватиме це питання.

Тему продовжує Тетяна Сергійчук:

"Денис Вороненков та Аміна Окуєва убиті в Україні 2017 року. Відповідно до чинної програми захисту свідків в Україні, ухваленої у 1993 році, держава може надати лише фізичний захист. Пояснює народний депутат Антон Геращенко.

Свідки часто відмовляються від охорони, розуміючи, що вона буде неспроможна захистити їх. Так сталося і з Аміною Окуєвою, розповідає її мати Ірина Камінська. Тому, каже, переконана у необхідності створення спеціального органу у складі правоохоронних органів.

Законопроект, який би регулював це питання, зараз розробляється, говорить Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.

Відповідні програми захисту свідків працюють у 25-ти з 28-ми країн-учасниць Європейського союзу. За словами Фабіана Льовенберга, керівника Компоненту верховенства права консультативної місії Європейського Союзу в Україні, ця сфера має стати в Україні пріоритетною в частині реформування правоохоронних органів.
 
Ініціатори створення ефективної системи захисту свідків в Україні планують, що у першому півріччі 2018-го проект пройде погодження з усіма службами.

Тетяна Сергійчук. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!