Українці представили в Празі "Скинію злату"

Українці представили в Празі "Скинію злату"

Різдвяний подарунок собі та Празі зробила українська громада міста, покликавши на виступ зі Львова ляльковий театр із вертепною виставою.

У минулі вихідні Львівський академічний театр "І люди, і ляльки" дав дві безкоштовні вистави для українських дітей, дорослих і всіх тих, кому цікава українська вертепна традиція та її сучасна інтерпретація, передає Радіо Свобода.

Доброчинна акція, організована зусиллями громади, мала широкий розголос та інтерес серед української та чеської публіки, про що свідчили повні зали. Деякі глядачі навіть не відмовили собі у задоволенні подивитися виставу двічі.

Вистава "Скинія златая" Львівського академічного театру "І люди, і ляльки" вперше побувала за кордоном. Вперше актори театру приїхали до Праги, і перший виступ відбувся у самому серці старого міста – у кількох кроках від знаменитого Карлового мосту, в бароковій Волоській каплиці, яка в суботу 9 грудня вперше після тривалого ремонту відкрила свої двері для відвідувачів.

"Цей виступ є дійсно дуже особливим, напередодні Різдва Христового нашому театру випала велика честь відкрити цю священну каплицю нашою виставою "Скинія златая", – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода режисер театру Олексій Кравчук.

Лише напередодні, після багатьох років переговорів, старовинну каплицю отримала у користування від італійської держави, якій вона належить, громада греко-католицького храму Святого Климентія. Настоятель храму отець Василь Сливоцький був радий, що відкриття каплиці вийшло символічним і сповненим Різдвяної атмосфери.

Подивитися виставу прийшли учні молодших класів Української суботньої школи "Ерудит", яким головним чином був адресований цей виступ, празькі пластуни, їхні батьки, друзі та всі ті, кому було цікаво дізнатися більше про українську культуру та різдвяну традицію. Оскільки виступ відбувався у стінах Празького Клементина, де міститься Національна та Слов’янська бібліотека, то на виступ прийшли і знавці культурної традиції різних слов’янських народів.

Акустика храму дозволила акторам виступати без мікрофонів. Тож звуки старовинних українських колядок, підібраних автором музичного оформлення Людмилою Зборовською так, щоб розповісти історію про народження Христа, долинали до кожного куточка старої каплиці, що заледве вміщала всіх глядачів та туристів, приваблених незвичним співом.

Вибаглива чеська публіка належним чином оцінила і другий виступ театру, який у неділю відбувся у стінах "Виноградської пивоварні", приватного закладу, відомого тим, що у своєму залі проводить і дитячі вистави, і фільмові покази, куди збирає публіку, відкриту до сприйняття іншої культури. Туди зібралася переважно чеська та міжнародна публіка, яку зацікавив сучасний розвиток української традиції. Потішила публіку і популярна чеська колядка, яку гості з України заспівали наприкінці виступу, як різдвяний подарунок для чехів.