У Києві презентовано Проект "Індекс здоров’я. Україна" - 2017 (аудіо)

У Києві презентовано Проект "Індекс здоров’я. Україна" - 2017 (аудіо)

Понад 70 % українців задоволені медичною допомогою, яку їм надають терапевти та сімейні лікарі. А впевненість громадян у необхідності реформувати систему охорони здоров’я знизилася.

Про це свідчать результати дослідження "Індекс здоров’я. Україна" - 2017, презентованого сьогодні у Києві. Проект має на меті простежити зміни у сфері охорони здоров’я перед стартом медичної реформи.

Яким же є загальний індекс здоров’я в Україні, - знає наша кореспондентка Юлія  Конішевська:
                                                          
"На купівлю медикаментів, згідно дослідження, українці витрачають в середньому 570  гривень на місяць. Також  вісім відсотків опитаних респондентів сказали, що стикалися скористалися урядовою програмою "Доступні ліки" і більшість із них – понад 75 % - оцінюють її позитивно.  77%  опитаних, які хворіли, чи травмувалися протягом останнього року, зверталися по медичну допомогу, а 23% – обмежилися домашнім лікуванням.

Збір даних проводився у травні-червні поточного року. В опитуванні взяли участь понад 10 тисяч респондентів з 24 областей України, - розповіла заступниця директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа.

Системний моніторинг доступності і якості медичних послуг на місцях – це запорука ефективного втілення реформи, - каже директорка Програмної ініціативи "Громадське здоров’я" Міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська. За її словами, завдяки отриманим результатам можна проаналізувати, як саме змінюється ситуація у сфері охорони здоров’я у регіонах  і, відповідно, ухвалювати обґрунтовані та раціональні рішення в інтересах людей.

Дослідження, окрім іншого, виявило, що впевненість громадян у необхідності реформувати системи охорони здоров’я знизилася - 84% опитаних проти дев’яноста трьох торік. Цього року загальний Індекс Здоров’я в Україні склав 62 бали. Торік він становив 55 балів".

Юлія Конішевська. Українське радіо

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!