У формуванні нового уряду Німеччини намітився прогрес (аудіо)

У формуванні нового уряду Німеччини намітився прогрес (аудіо)

У формуванні нового уряду Німеччини за результатами парламентських виборів, які відбулись наприкінці вересня, намітився прогрес. Соціал-демократи на партійному з’їзді напередодні ввечері проголосували за початок консультацій щодо створення так званої "великої" коаліції з консерваторами.

З подробицями – наша кореспондентка в Німеччині Ганна Снігур-Грабовська:

"Делегати Соціал-демократичної партії Німеччини, попри найгірший за всю свою історію результат на парламентських виборах, переобрали Мартіна Шульца головою цієї політичної сили та висловилися за початок консультацій щодо можливого формування великої коаліції з християнським блоком Ангели Меркель.

Однак ідеться лише про так зване зондування з відкритим результатом. Про початок безпосередніх коаліційних переговорів, за висновками консультацій, знову вирішуватиме позачерговий з’їзд есдеків. Експерти називають такий розвиток подій значним прогресом. Консультації щодо формування іншої, єдино можливої коаліції за участю партії Меркель, зелених та лібералів,  провалилися.

Аби відвернути загрозу проведення перевиборів, Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер виступив посередником і вмовив таки керівництво соціал-демократів хоча б спробувати знову домовитися з християнськими демократами. Якщо зондувальні, а пізніше і коаліційні перемовини між Соціал-демократичною партією, Християнсько-демократичним та Християнсько-соціальним союзами пройдуть успішно, наступного року буде обрано новий уряд великої коаліції на чолі з канцлером Меркель. В іншому випадку на країну чекає формування першого в історії республіки консервативного уряду меншості або ж нові вибори".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!