Могила Миколи Руднєва у Харкові виявилася порожньою (аудіо)

Могила Миколи Руднєва у Харкові виявилася порожньою (аудіо)

Сьогодні у Харкові розкопували могилу героя Громадянської війни Миколи Руднєва, але вона виявилася порожньою.

Наша кореспондентка Віталіна Зіньківська знає більше:

"Микола Руднєв був заступником наркома з військових справ незаконного утворення – Донецько-Запорізької республіки, та встиг повоювати і проти білогвардійців, і проти Центральної Ради України – законно обраного органу влади. Загинув під Царициним (нині Волгоград) 1918 року, там же і похований. Та коли "Совєти" остаточно запанували в Україні, тіло більшовика, нібито на прохання городян, дістали з могили, перепоховали у Харкові і поставили пам’ятник.

Майже сто років площа у центрі міста носила ім’я Руднєва. Та у квітні 2015 року, після прийняття Закону "Про декомунізацію" пам’ятник цьому діячу було повалено, а у листопаді майдан перейменовано на честь Героїв Небесної сотні. Залишилося питання: що робити з могилою? Топонімічна комісія Харківської міськради прийняла рішення з’ясувати: а чи справді на цьому місці хтось похований? Адже чутки про те, що могильна плита лежить над порожнім місцем циркулювали давно. Про розвиток подій розповів директор Департаменту з питань інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко.

Як повідомив Юрій Сидоренко, за результатами розкопок, складено відповідний акт, який надішлють до міністерства з проханням виключити даний об’єкт з реєстру пам’ятників-поховань. А що робити з могильною плитою, якій на цій площі точно не місце, буде вирішуватися окремо".

Віталіна Зіньківська. Харків. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!