Цього тижня Верховна Рада планує розглянути держбюджет (аудіо)

Цього тижня Верховна Рада планує розглянути держбюджет (аудіо)

Цього пленарного тижня Верховна Рада планує взятися за розгляд у цілому держбюджету на 2018 рік. Про це депутати домовилися сьогодні на засіданні погоджувальної ради керівників парламентських фракцій і груп.

Що ж до інших питань, то чи не найбільше уваги приділили, зокрема, темі продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель і реінтеграції Донбасу.  

Докладно - Тетяна Власенко:

"Ухваленню найголовнішого фінансового документу країни депутати планують присвятити увесь четвер. Спікер Андрій Парубій переконує, що цього разу бюджетної ночі не буде і кошторис ухвалять вчасно.

Критикують проект бюджету опозиціонери. Співоголова "Опоблоку" Юрій Бойко каже, що його фракція найбільше невдоволена збільшенням фінансування силового блоку.

А ось керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк хоче бачити  у кошторисі боротьбу із офшорами.

Тим часом коаліціонери  готові голосувати за бюджет 2018-ть. У фракції "Народного фронту" задоволені, що у кошторис закладено 5 відсотків ВВП для фінансування армії. А керівник  фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов переконує: українцям готують гідний бюджет.

Не могли порозумітися депутати щодо дати розгляду у сесійній залі питання про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Це потрібно робити негайно, - наполягала лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, бо 31 грудня дія заборони завершується. Спікер же пропонував розглянути це питання  наступного пленарного тижня, бо ще не готові висновки профільного комітету щодо відповідних законопроектів. Зрештою дійшли компромісу, який задовольнив фракцію "Батьківщина", каже Юлія Тимошенко.

А ось керівник фракції "БПП" Артур Герасимов каже, що згода усіх фракцій щодо продовження мораторію була досягнута і без наполягань депутатів "Батьківщини".

Тим часом, депутатів  "Народного фронту" та Самопомочі" обурило, що з порядку денного зник законопроект про реінтеграцію Донбасу. Нагадаю, у документі пропонується назвати офіційну дату початку російської окупації. А з визнАння Росії окупантом уся відповідальність за утримання ОРДЛО лягає на плечі держави-агресора. Спікер пояснює: перенесли, аби документ розглядався спокійно, а  не у "передбюджетній атмосфері" і обіцяє: з нього почнуть наступний пленарний тиждень".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!