Клімкін зустрінеться з главою МЗС Угорщини

Клімкін зустрінеться з главою МЗС Угорщини

Глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про домовленість щодо зустрічі зі своїм угорським колегою Петером Сіярто для обговорення питання українського закону про освіту.

Про це повідомляє Тиждень.

"У нас є попередня домовленість про зустріч із колегою Сіярто. Вона відбудеться за кілька днів до чи за кілька днів після висновків Венеційської комісії", - повідомив він. Водночас, Клімкін заявив, що так зване угорське питання штучно політизоване, а шлях до його вирішення лежить через відкритий діалог з громадою.

За інформацією, міністр закордонних справ у межах робочої поїздки на Закарпаття зустрівся з представниками угорської громади, з якими обговорив освітній закон.

Як повідомлялося, 1 грудня міністр закордонних справ Павло Клімкін відвідає Закарпатську область, де проведе низку зустрічей, зокрема з представниками  угорської національної меншини.

Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон "Про освіту", який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту", а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.