В Австрії відбувається кампанія на підтримку людей, хворих на СНІД (аудіо)

В Австрії відбувається кампанія на підтримку людей, хворих на СНІД (аудіо)

Сьогодні – всесвітній день боротьби зі СНІДом. В Австрії хворі на цю недугу медично добре забезпечені, однак і досі стикаються із суспільною ізоляцією та соціальною дискримінацією.

Докладніше розповідає наша власна кореспондентка у Відні Оксана Діденко:

"В Австрії носіями ВІЛ, за різними даними, є від 12-ти до 15-ти тисяч людей. Кількість новоінфікованих вже тривалий час залишається стабільною – це приблизно 400-500 ВІЛ-діагнозів на рік.

Завдяки медичному прогресу громадяни з вірусом імунодефіциту та хворі на СНІД тут живуть повноцінним життям, їм доступні ефективна терапія і медикаменти. Проблемою залишається тзв "соціальний СНІД" – у суспільстві панує застаріле уявлення про цей вірус і хворобу, інфікованих бояться, уникають і дискримінують – насамперед, на ринку праці.

2013-го  року у Відні було створене національне Антидискримінаційне бюро, яке реєструє такі випадки і надає потерпілим психологічну та іншу допомогу. За потреби співробітники головного ВІЛ-СНІД центру країни - Aids Hilfe Haus у Відні – проводять інформаційно-просвітницьку роботу в проблемних установах. Однак кількість соціальних утисків, на жаль, не зменшується.

Першого грудня по всій країні відбувається кампанія під гаслом "Борітеся зі СНІДом, а не з людьми, хворими на нього". Тематичні плакати і червону стрічку на знак толерантності до хворих та інфікованих і підтримки їх можна побачити в магазинах, розважальних закладах, на фасадах громадських закладів і на транспорті, а також у багатьох державних установах країни".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!