У переговорах щодо врегулювання придністровського конфлікту стався прорив (аудіо)

У переговорах щодо врегулювання придністровського конфлікту стався прорив (аудіо)

На дводенній зустрічі  у Відні у форматі "5+2" (Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ та Росія  - посередники, Євросоюз і США - спостерігачі) було закріплено соціально-економічні домовленості, досягнуті сторонами кілька днів тому за активного сприяння міжнародних посередників. Питання статусу Придністров'я не розглядалося.

Повідомляє наша власна кореспондентка в Австрії Оксана Діденко:

"Процес придністровського врегулювання триває вже 25 років, у 2012-му сторони конфлікту визначили "план" своїх переговорних зустрічей – одночасно працювати над соціально-економічним, гуманітарним і політичним пакетом. Прорив стосується двох перших тематичних блоків - минулого тижня Кишинів і Тирасполь відкрили міст через Дністер на трасі Кишинів-Одеса, який був закритим для транспорту з 1992-го року, а також дійшли згоди щодо роботи в Придністров'ї молдавських шкіл, визнання Кишиневом придністровських дипломів про освіту, домовились відновити мобільний і стаціонарний зв'язок між двома берегами Дністра та забезпечити фермерам доступ до своїх угідь у прикордонній зоні.

Як зазначив віце-прем'єр Молдови Георгій Балан, втілювати у житття згадані домовленості робочі групи сторін розпочнуть вже найближчим часом. Прогрес у переговорах став можливим насамперед через міжнародний тиск на строни конфлікту, розповів Українському радіо Спеціальний представник України з придністровського врегулювання Віктор Крижанівський: "Плюс робота експертів, які знайшли компромісні варіанти, які влаштували обидві сторони конфлікту, і сторони вирішили продемонструвати політичну волю. Це співпадіння багатьох факторів, які призвели до сьогоднішнього результату", - зазначив спецпредставник України.

Важливе політичне питання – про статус Придністров'я - відійшло на другий план. Як повідомив Віктор Крижанівський, Україна наполягає на поверненні цього пункту на стіл переговорів".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!