Чи не забагато відпочивають українці? (аудіо)

Чи не забагато відпочивають українці? (аудіо)

За офіційними даними, на 2017-й рік припало 249 робочих і 116 вихідних днів, із них одинадцять – святкових. Така кількість свят, що відзначається у нас на державному рівні, загалом, відповідає практиці європейських країн.

Нещодавно  Верховна Рада внесла зміни до святкового календаря. Ними 25-е грудня – тобто Різдво за григоріанським календарем – визначене як вихідний, а 2-е травня, навпаки, як робочий день. Чи не забагато відпочивають українці і чи варто зменшувати кількість вихідних?

Тему досліджувала Ольга Бутко:

"Світова економіка йде до того, аби люди працювали 24-ри години на добу сім днів на тиждень, стверджує підприємець Едуард Курганський. І як роботодавця, його такі тенденції задовольняють.

Протилежно інші тенденції зауважує голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва В’ячеслав Рой.

Одинадцять святкових вихідних днів – разом з перенесеними чи звичайними вихідними – це розкіш, яку за нинішніх умов не може собі дозволити українська економіка, переконаний головний  експерт групи "Політика національної пам’яті» РПР Ігор Розкладай.

Однак, у питанні святкування – особливо великих релігійних свят -  не варто все вимірювати економічними критеріями, вважає митрофорний протоієрей Української Греко-Католицької церкви Олекса Петрів.

А от щодо того, чи треба відпочивати всій країні, скажімо 1-го травня чи 8-го березня, варто подумати й над тим, чому 1-го травня всі українці їдуть до села садити картоплю, а 24-го серпня - на День Незалежності – її вибирати, каже заступниця виконавчого директора НСТУ Лілія Стиренко.

В Українському інституті національної пам’яті пропонують врегулювати питання святкового календаря спеціальним Законом – як це й передбачено у Конституції. Для чого – пояснив начальник відділу правового забезпечення інституту Сергій Рябенко.

До слова, відповідний проект закону в Українському інституті національної пам’яті вже розроблений. І тут очікують на будь-які конструктивні пропозиції до нього".

Ольга Бутко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!