У Києві презентували виставку "Нас убивали, бо ми українці" (аудіо)

У Києві презентували виставку "Нас убивали, бо ми українці" (аудіо)

У Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" презентували документально-публіцистичну виставку "Нас убивали, бо ми українці".

На відкритті побувала наша кореспондентка Тетяна Сергійчук:

"Голодомор забрав мільйони життів українців. Про смерть багатьох з них не збереглося жодних документів, як і могил, наголошують історики. Лише загальна статистика та ґрунтовно не ідентифіковані масові поховання. Виставка в Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору» дає ключові відповіді на питання щодо Голодомору – геноциду Української нації. Розповідає одна з авторок заходу Яна Бедик.

Виставка охоплює не лише період Голодомору, а і показує його передісторію. Як люди виживали під час Голодомору, про фізіологію голоду. Про наслідки недоїдання, яке спричиняло мутації моралі. Інформаційні стенди розповідають і про ті факти, про які донедавна не прийнято було говорити, - випадки канібалізму і трупоїдства. Також  під час Голодомору поширилося таке явище, як самогубство. Історик Василь Марочко пояснює, у чому важливість подальшого інформування і українців, і світової спільноти про цілеспрямоване знищення української нації радянською владою.

Такі виставки є частиною заходів вшанування і увічнення пам’яті невинно убитих Голодомором 1932-33 років. Проте, скільки б не проводилося таких заходів, окрім інформування, ми не зможемо вичерпати цю тему до кінця. Адже ця трагедія стосується кожної української родини".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!