Україна відзначає День Гідності і Свободи (аудіо)

Україна відзначає День Гідності і Свободи (аудіо)

Чотири роки тому, 21 листопада 2013 року, розпочався "студентський Майдан". Вийти на акцію протесту українців змусила відмова тодішнього політичного режиму від укладення Угоди про Асоціацію з Європейським союзом. А після побиття учасників студентського Майдану "беркутівцями" - проти дій влади виступили тисячі українців.

Завершилася Революція Гідності втечею Януковича і розстрілом мирних мітингувальників - Небесної сотні. Чотири роки потому - винуватці трагедії так не покарані, - заявляють рідні загиблих майданівців.

Чому? – пояснення очевидців, адвокатів і слідства слухала Віолетта Карлащук:

"Донині розслідування злочинів проти учасників Революції гідності просувається мляво, - вважають рідні загиблих майданівців. Іще більше загальмувати цей процес може передача частини "майданівських" справ із Генеральної прокуратури до новоствореного Державного бюро розслідування, - каже батько розстріляного на вулиці Інститутській Устима Голондюка Володимир.

Нагадаю, днями було обране керівництво бюро, але його кадровий склад, за прогнозами фахівців, буде формуватися приблизно рік. Саме на стільки час досудове слідство може бути заморожене, - припускає Володимир.

Іще одним проблема, - зауважує адвокат родин Небесної Сотні Віталій Титич, -   більшість суддів, які виносили неправомірні вироки учасникам Революції Гідності, продовжують працювати. За даними адвокатів, із 350 таких суддів звільнено 10 відсотків, проти сімох – відкриті кримінальні провадження. Випускають із-під варти і підозрюваних екс-беркутівців, - говорить Віталій Титич.

За даними Генеральної прокуратури, за весь цей час лише одна людина – так званий "тітушка", причетний до побиття мітингувальників – був засуджений до чотирьох років позбавлення волі. Іще один - отримав два з половиною роки ув’язнення, але достроково вийшов на волю за так званим "законом Савченко".

До того ж, каже начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, розгляд справ Майдану затягують суди. До прикладу, за його словами, уже понад рік судді не можуть розпочати розгляд справи щодо командира харківського "Беркуту".

Схоже відбувається з більшістю справ Майдану.

Тим часом Святошинський райсуд Києва продовжив на 60 діб арешт дев’яти колишніх "беркутівців", яких звинувачують у масовому вбивстві людей і вчинені терористичного акту 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. Підозрюваних утримуватимуть у Київському СІЗО".

Наталія Чабанна. Олександр Демченко. Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!