Формування нового уряду Німеччини затягується на невизначений час (аудіо)

Формування нового уряду Німеччини затягується на невизначений час (аудіо)

Формування нового уряду Німеччини за результатами парламентських виборів, які відбулись наприкінці вересня, затягується на невизначений час. Після того, як консультації щодо створення коаліції консерваторів, лібералів та зелених провалилися, збільшилася вірогідність проведення перевиборів. Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр закликав партії продовжити переговори.

З подробицями – наша кореспондентка в Німеччині Ганна Снігур-Грабовська:

"Експерти вже назвали провал консультацій щодо створення правлячої коаліції найважливішим випробуванням для Ангели Меркель за всі 12 років на посаді канцлера. Нагадаю, минулої неділі після кількатижневих переговорів між консерваторами, зеленими та лібералами,  лідер останніх заявив про провал консультацій, під час яких йшлося про можливе формування так званої коаліції Ямайки – чорно-жовто-зеленої - за партійними кольорами,  як і прапор цієї країни.

В результаті преса звинуватила Меркель у політичній слабкості, у невдачі як посередника, а деякі навіть вже пророкують кінець ери її правління. Тепер можливі чотири варіанти розвитку подій: формування Ангелою Меркель першого в історії республіки уряду меншості, проведення перевиборів, повернення до великої коаліції консерваторів та соціал-демократів або відновлення консультацій із зеленими та лібералами. Напередодні канцлер заявила, що не збирається формувати уряд меншості і готова до переговорів з есдеками, а в крайньому випадку і до нових виборів.

Останній варіант є найвірогіднішим, оскільки голова соціал-демократів Мартін Шульц підтвердив намір його партії перейти в опозицію. Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер закликав політичні сили продовжити переговори щодо створення уряду. Найближчими днями він хоче зустрітися з лідерами партій і переконати їх знайти консенсус, аби уникнути перевиборів".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!