21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи

Цей день об’єднує дві доленосні події новітньої історії України – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року.

Відповідно до указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13 листопада 2014 року, свято започаткувано "з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору".

22 листопада 2004 року розпочались Помаранчева революція в Україні, загальнонаціональні протести, мітинги та інші акції громадянської непокори. Поштовхом до цих подій стало оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів, відповідно до яких Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка. Українці вперше вийшли на Майдан і добилися повторних виборів.

Через рік, у листопаді 2005 року, Віктор Ющенко заснував свято – День Свободи.

Наступний президент України Віктор Янукович скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності указом від 30 грудня 2011 року.

У листопаді 2013 року українці знову вийшли на Майдан. Чотири роки тому, ввечері 21 листопада, на майдані Незалежності люди почали збиратися на мітинг, незабаром їх було вже 1500, а 24 листопада – понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції.

Розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Протести відбулися також у Львові, Харкові інших містах України.



Пізніше відбувся загальностудентський страйк, а 29 листопада на Євромайдані влаштували великий мітинг із закликами до відставки уряду та дострокових виборів у парламент.

Кривавою стала ніч на 30 листопада. Тоді для розгону майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові, вони стали значно масштабнішими.

Палаючі шини, "коктейлі Молотова" і бруківка стали зброєю в руках протестувальників. За три місяці, відстоюючи ідеали Євромайдану, свої життя віддали 106 українців, поранення отримали понад дві тисячі людей.

Українці звикли виборювати і відстоювати свою свободу, й нині боротьба триває.