Єлизавета ІІ та принц Філіп: 70 років кохання

Єлизавета ІІ та принц Філіп: 70 років кохання

20 листопада королівське подружжя святкує 70 років шлюбу - Вдячне весілля.



Пара одружилася в 1947 році. Це найтриваліший королівський шлюб в історії.

Принц Філіп Грецька і Данська народився в 1921 році на острові Корфу в королівській родині, яка втратила владу. Його діда вбили в 1913 році, дядька скинули з престолу, а батько, впав у тяжку депресію після втрати всіх регалій, втік з Греції, прихопивши з собою всю сім'ю. Пізніше батьки Філіпа розлучилися – принц Андрій влаштувався в Монте-Карло. А екс-дружина з дітьми перебралася в Париж, де незабаром втратила розум через неприємності, які звалилися на сім'ю.

Після сумної події Філіпа забрав до себе батько, прилаштувавши хлопчика в закриту школу, щоб той не заважав принцу Андрію розважатися. Через кілька років Філіп самостійно, не маючи ні гроша в кишені, дістався до Англії, де поселився в родичів.

Майбутнього чоловіка Єлизавета вперше побачила в 13 років на сімейному прийомі в палаці. Саме тоді ще принцеса Великобританії познайомилася зі своїм чотириюродним братом Філіпом, який разом зі своїм дядьком був запрошений на чаювання в королівську родину.

Враховуючи минуле Філіпа, батьки Єлизавети були не в захваті від захоплення доньки. Однак Єлизавета, побачивши одного разу принца, не переставала думати про нього, а плани батьків її абсолютно не хвилювали. Вона буквально ходила за принцом на всіх заходах, де їм доводилося зустрічатися.

На початку Другої світової війни майбутній герцог Едінбурскій навчався в Королівському військово-морському коледжі в Дартмуті. Для того, щоб вступити на службу у ВМФ Британії, він змушений бути зректися всіх своїх титулів і стати принцом Маунтбеттеном. Вже в статусі британського військового Пилип пішов на фронт, звідки писав своїй коханій ніжні і пристрасні листи, батьки, однак, як і раніше, були непохитні.



Після повернення додому Філіп прийшов до коханої. Деякі стверджують, що Єлизавета, не в силах більше чекати, сама зробила пропозицію Філіпу. Батьки були змушені дати згоду на шлюб: упертість Єлизавети була незламною.

Одруження відбулося у Вестмінстерському абатстві. Наречену представляв весь Британський двір, водночас наречений запросив на урочистості тільки матір, яка ось вже багато років балансувала на межі реальності і небуття.

Як і годиться, до вівтаря наречену супроводжував батько. На ній була атласна сукня кольору слонової кістки, розшита тисячами штучних перлів і кришталю. Придворний модельєр сер Норман Харнелл створював її впродовж декількох місяців.

Після весілля молодята вели активне світське життя і навіть час від часу з'являлися на танцювальних майданчиках.



Через рік після весілля у Єлизавети ІІ та Філіпа народився принц Уельський Чарльз, через два роки (в 1950 році) - принцеса Анна, а в 1960 році – принц Ендрю, герцог Йоркський. У 1964 році у пари народився наймолодший син королеви і герцога Единбурского – принц Едвард, граф Уессекский.

У 1952 році, після смерті короля Георга VІ і сходження на престол Єлизавети II, Філіп став чоловіком царюючого монарха, але титул принца-консорта не прийняв. Титул принца (зазвичай присвоюється прямим нащадкам короля) був присвоєний Філіпу в 1957-му.

За британською королівською родиною стежить весь світ. Жоден крок представників правлячої династії не залишається без уваги. Підданих і світову громадськість цікавить кожна подія за участю королеви Єлизавети II і її рідних.



До 70-річчя подружнього життя королеви Єлизавети та принца Філіпа Букінгемський палац оприлюднив фото, яке було зроблено на початку листопада. На ньому королева позує у тій самій сукні, в якій вона була на церковній службі на честь свого діамантового весілля у Вестмінстерському абатстві. Саме там Королева та герцог Єдинбурзький брали шлюб. Сукню Єлизавети ІІ прикрашає брошка "Скарабей" із діамантом, яку принц Філіп подарував дружині 1966 року.

Автор портрета - Матт Холіок. Портрет був зроблений в Білій вітальні резиденції британських королів Віндзорському замку.

 

Тетяна Тарасюк. Українське радіо.