Підприємці закликають прийняти закон про фінансову поліцію

Підприємці закликають прийняти закон про фінансову поліцію

Представники бізнесу в Україні обурені необгрунтованим втручанням силових структур у ведення бізнесу і в цьому зв'язку наголошують на необхідності прийняття закону про фінансову поліцію.

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі координатор групи "Податки" Павло Себастьянович.

"Підприємці закликають припинити невиправдане, нічим не обгрунтоване втручання силових структур у ведення бізнесу. Необхідно навести порядок з необгрунтованими перевірками, обшуками і арештами майна підприємств і підприємців, розділити сервісні та правоохоронні функції фіскальної служби, відмовитись від каральної моделі податкового контролю", - зазначив він.

За словами координатора групи, на сьогодні більше 15 тисяч силовиків можуть втручатися в бізнес підприємств. У  законопроекті  "Про фінансову поліцію" 4228 прописана їх чисельність не більше 3 тисяч. І цих працівників мають обирати за системою конкурсів.

Крім того, за словами Себастьяновича, це не повинен бути силовий озброєний підрозділ. За необхідності фінансова поліція може залучати "Корд" з Нацполіцією. Нова служба має бути підпорядкована міністру фінансів. "Якщо розслідують злочини проти публічних фінансів, то  і підпорядкованість мусить бути міністру фінансів", - вважає Себастьянович.
Читайте також: Уряд схвалив стратегію управління відходами до 2030 року

Як повідомлялося, бізнес-асоціації та представники підприємницьких громадських ініціатив України звернулись до Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради у зв'язку з критичною ситуацією в економіці і в цьому зв'язку необхідністю термінового прийняття Радою  трьох ключових законопроектів економічної реформи - "Про фінансову поліцію", законопроект щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал та законопроект 7115 щодо повернення системи блокування податкових накладних у тестовий режим.