Порошенко затвердив основні засади кібербезпеки України

Порошенко затвердив основні засади кібербезпеки України

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України", ухвалений Верховною Радою України 5 жовтня.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Закон створює засади національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин разом з організаційно-адміністративними і техніко-технологічними заходами державного і приватного секторів та громадянського суспільства.

Законом визначені правові та організаційні засади забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України в кіберпросторі, повноваження і обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян, основні засади координації їх діяльності, а також базові терміни у сфері кібербезпеки.

"Документ також визначає основні об'єкти кіберзахисту, які в сукупності становлять критичну інфраструктуру країни, принципи забезпечення кібербезпеки та національну систему кібербезпеки. Згідно із законом, президент України координує діяльність у сфері кібербезпеки через очолювану ним Раду нацбезпеки і оборони України", - йдеться в повідомленні.

В оприлюдненій на сайті президента інформації зазначено, що ухвалення цього закону дає змогу впровадити комплексний підхід під егідою держави і у тісному співробітництві з приватним сектором і громадянським суспільством та створює умови для забезпечення кіберзахисту критично важливих інфраструктурних об'єктів України.

У законі враховано низку пропозицій експертів НАТО та Євросоюзу.