Ільмі Умерову вручать престижну європейську премію

Ільмі Умерову вручать престижну європейську премію

У Парижі відбудеться вручення премії "Платформи європейської пам'яті й совісті" заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Про це під час прес-конференції в Києві повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

"Завтра ми разом із Ільмі Умеровим вилітаємо до Парижа. За ініціативою Кримськотатарського     ресурсного центру, Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова було висунуто на здобуття премії авторитетної організації, до якої входять близько 40 організацій і 18 країн", - повідомив Барієв.

За його словами, Умеров став лауреатом премії попри те, що у фінальній частині разом із ним були такі авторитетні люди, як Володимир Кара-Мурза з Російської Федерації, дружина лауреата Нобелівської премії з Китайської Народної Республіки, правозахисники з КНДР.

На офіційному сайті організації "Платформа європейської пам'яті й совісті" повідомляється, що Умеров удостоєний премії "за визнання його боротьби проти тоталітаризму за ідеали демократії, основні права та свободи людини і верховенство закону".

Нагадаємо, "Платформа європейської пам'яті й совісті" - міжнародний проект, покликаний досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті і не допустити відновлення тоталітаризму в Європі.

Проект створений 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем'єр-міністрів Вишеградської групи. У церемонії підписання документу про створення проекту взяли участь прем'єр-міністри Чехії, Польщі та Угорщини.