Сербське МЗС зробило послу України "останнє попередження" (аудіо)

Сербське МЗС зробило послу України "останнє попередження" (аудіо)

Міністерство закордонних справ Сербії зробило послу України в цій республіці Олександру Александровичу "останнє попередження". Держсекретар сербського МЗС Івіца Тончев закликав Київ вгамувати амбасадора, інакше Белград вдасться до "рішучих заходів".

Що розгнівало місцевих високопосадовців,  знає наша кореспондентка у Белграді Ірина Джамич:

"Дипломатичний скандал розгорівся після інтерв'ю посла України у Сербії, в якому він дорікнув сербській владі, що та не робить нічого, аби покарати своїх найманців за участь у бойових діях на Сході України. Таку заяву посол зробив, так і не дочекавшись реакції Сербії на передачу СБУ особистих даних громадян Сербії, які воюють на боці проросійських сепаратистів.

Втім, і у відповіді Олександру Александровичу сербське МЗС проігнорувало цей факт, зазначивши тільки, що цитую "...і громадяни України брали участь у конфліктах у Югославії, однак ніхто за це Києву не дорікав". Держсекретар сербського зовнішньополітичного відомства Івіца Тончев звинуватив амбасадора у спробах зіпсувати відносини Сербії з Російською Федерацією, а приводом  для  цього стала констатація паном Александровичем фактів вербування російськими організаціями сербських найманців, організація російськими спецслужбами за участі сербів перевороту в Чорногорії та іншої компрометуючої діяльності. Посол підсумував, що Росія використовує Сербію для своїх чорних намірів. Тончев назвав такі заяви неприйнятними і пригрозив: якщо українські дипломати дозволятимуть собі так поводитися й надалі, то МЗС Сербії буде змушене вдатися до відповідних заходів".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!