Російські хакери запустили вірус

Російські хакери запустили вірус

У Швеції анонімна група хакерів, яка ймовірно координується з Санкт-Петербурга, розіслала на електронну пошту понад 1,6 млн листів, оформлених у вигляді листів від  шведської телекомунікаційної компанії Telia і поштового оператора PostNord.

Про це повідомила Шведська суспільна телемовна компанія SVT, пише Тиждень.

Зазначається, що після відкриття листа і переходу за наведеним посиланням відбувається блокування комп'ютера, за зняття якого хакери вимагають викуп. Шведська суспільна телемовна компанія SVT у результаті витоку отримала доступ до бази даних кіберзлочинців.

Журналісти інформаційної передачі SVT Nyheter спільно з авторами розслідувальної програми Uppdrag granskning вийшли на слід інтернет-вимагачів. За даними репортерів, виявилися заражені комп'ютери в 31 країні, у тому числі Швеції, Австралії, Польщі, Іспанії, Італії, Туреччині та Індії.

Автори розслідування дійшли висновку, що за злочинами стоять хакери, пов'язані з Росією, аналізуючи отриману в результаті витоку листування вимагачів, що "ведеться російською". У ньому йдеться про банківські рахунки, заражені комп'ютери й обсяг коштів, які вдалося заробити в результаті кібернападів. Також телеканал з'ясував, що програма шифрування, яка використовується злочинцями, посилає спеціальний ключ на сервер у Росії.

Згідно з повідомлення, IP-адреса, з якого координується діяльність хакерів, також "управляється з підключення в центрі Санкт-Петербурга".