Депутати хочуть запровадити облік котів та собак (аудіо)

Депутати хочуть запровадити облік котів та собак (аудіо)

Запровадити облік домашніх і безпритульних котів та собак, а також посилити відповідальність за жорстоке поводження із тваринами. Такий законопроект днями зареєстровано у Верховні Раді.

Що насправді передбачає документ, як ставляться до нього зоозахисники і власники домашніх тварин? - з’ясовувала Юлія Конішевська:

"Законопроект передбачає обов'язкову реєстрацію домашніх і безпритульних тварин. За процедуру чипування - присвоєння індивідуального номера тварині та реєстрацію - власникам котів і собак, за винятком пільгових категорій, доведеться заплатити приблизно 170 гривень. Обов’язкова реєстрація не поширюватиметься на тих тваринок, які вже мають ветпаспорти.

В іншому разі відмова від реєстрації домашнього улюбленця буде каратися штрафом у розмірі від 3 до 20 тисяч грн. Також передбачені штрафи за несанкціоноване розведення непородистих котів і собак, продаж із рук без документів і за відмову прибирати за тваринами. Один із ініціаторів законопроекту, народний депутат Антон Яценко розповів Українському радіо, що під час роботи над документом брався до уваги досвід європейських країн.

Окрім того, законопроект передбачає обов’язкову стерилізацію всіх безпритульних тварин і домашніх непородистих. Однак, його автори не визначили механізм реалізації цієї норми, - зазначає юрист, віце-президент "Асоціації зоозахисних організацій".

Антон Яценко каже: вуличних тварин, зокрема, котів, після стерилізації до притулків не забиратимуть, а повертатимуть у попереднє середовище існування, адже  вони визнані частино екосистеми. Депутат визнає, документ не бездоганний і його потрібно доопрацьовувати. Ймовірно, в майбутньому доведеться змінювати деякі його норми.

Тим часом, власники тварин, з якими мені вдалося поспілкуватися, кажуть, що таку ініціативу підтримують і готові реєструвати своїх улюбленців хоч зараз, адже вони є справжніми членами сім’ї.

Планується, що стежитимуть за дотриманням цих норм, зокрема, і про реєстрацію тварин спеціально створені підрозділи  поліції".  

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!