Bellingcat: сумнівів вже немає - MH-17 збив російський "Бук"

Bellingcat: сумнівів вже немає - MH-17 збив російський "Бук"

Експертно-журналістська група Bellingcat вважає нове фото "Бука", оприлюднене Об'єднаною слідчою групою, доказом того, що Boeing, який виконував рейс MH-17, збив російський зенітний ракетний комплекс.

Про це повідомляє "Deutsche Welle".

Експерти наголошують: характерні риси зображеного на знімку ЗРК повністю збігаються з тими, що видно на правому борту "Бука 332" в Росії майже за 4 тижні до катастрофи літака на Сході України. "Після того, як був оприлюднений дев'ятий доказ присутності на Сході України установки, що належала збройним силам Російської Федерації, жодних сумнівів в цьому бути не може", - йдеться в повідомленні Bellingcat.

Нагадаємо, літак "Boeing 777" авіакомпанії "Malaysia Airlines", що виконував рейс MH-17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Рада безпеки Нідерландів 13 жовтня 2015 року оприлюднила звіт про причини цієї катастрофи. Встановлено, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Країни-учасниці розслідування трагедії МН-17 домовилися не створювати окремий трибунал і вирішили, що винні постануть перед судом Нідерландів.

7 липня 2017 року Україна і Нідерланди підписали угоду про створення правових підстав для розгляду справи про катастрофу малайзійського "Боїнга".