Навальний зможе балотуватися в президенти після 2028 року

Навальний зможе балотуватися в президенти після 2028 року

Голова Центральної виборчої комісії Росії заявляє, що російський опозиційний політик Олексій Навальний не зможе балотуватися в президенти країни до 2028 року через умовне засудження.

Елла Памфілова 17 жовтня в Сочі застерегла Навального і його прихильників від заяв про те, що він зможе висувати свою кандидатуру на виборах 2018 року. За її словами, Навальний хибно трактує Конституцію Росії, про це повідомляє Радіо Свобода.

"Він зможе взяти участь у виборах, коли пройде цей термін десятирічний – десь в 2028 році, плюс п’ять місяців, зможе цілком балотуватися. А що зараз за вік? Все життя попереду. Тому нехай виходить із цього. І прапор йому в руки", – сказала голова російської ЦВК.

41-річний Олексій Навальний раніше заявив про намір брати участь у виборах президента Росії в 2018 році. По всій країні відкриті 79 штабів опозиціонера. Їхніх координаторів і волонтерів регулярно затримує поліція Росії під різними приводами. Суди карають їх штрафами й адміністративними арештами. Сам Навальний на даний час перебуває під адміністративним арештом за звинуваченням у закликах до несанкціонованих мітингів.

У червні ЦВК Росії вже заявляла, що Навальний не може балотуватися через умовне засудження у справі про фінансові злочини, яку опозиціонер називає сфабрикованою і політично мотивованою.

Якщо президент Володимир Путін балотуватиметься і переможе на виборах 2018 року, то, за Конституцією країни, не зможе балотуватися на наступних президентських виборах у 2024-му. Наступні вибори після цього мають відбутися у 2030-му.