На Буковині знайшли невідому досі криївку (Аудіо)

На Буковині знайшли невідому досі криївку (Аудіо)

На Буковині активісти за архівними матеріалами СБУ знайшли невідому досі криївку, біля якої стався бій українських повстанців з енкаведистами. Це поблизу села Купка Глибоцького району.

Про несподівану знахідку дізнавався наш власний кореспондент у Чернівцях Вадим Пелех:

"18 лютого 1945 року взвод НКВС оточив тут місцеву боївку, розповідає директор Глибоцького райцентру туризму та краєзнавства Анатолій Дутка.

У звіті районного відділу НКВС, який віднайшли активісти, описуються деталі запеклого бою. Цитую: "в будинок оперативники кинули ще одну гранату. В цей час із будинку вибігла жінка, кинула гранату в оперативний склад і намагалась сховатись у лісі. Жінку за 200 метрів від будинку пострілом із гвинтівки вбив червоноармієць Яковлєв. Стрілянину повстанці тимчасово припинили і почали співати "націоналістичний гімн", після чого посилили автоматний вогонь. Бій тривав 2 години 30 хвилин".

У тому бою героїчно загинув і батько Вірджинії Козуб-Карлійчук - Семен. Ястребки кинули його, пораненого, на стіг сіна і спалили живцем. Донька його практично не пам’ятає. А про те, що трапилось із батьком, знає лише з розповідей матері.

Глибоцький район переважно румуномовний і досі про діяльність тут ОУН-УПА інформації практично не було. А ця знахідка – ще одне підтвердження, що у лавах повстанців були не тільки українці, а й люди румунської національності. Поблизу лісу, де відбувався бій, в якому загинули четверо бійців УПА, серед яких і вагітна жінка-провідник, відкрили пам'ятний знак".

Вадим Пелех, Українське радіо, Чернівці.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!