У Криму - початок нової хвилі репресій проти кримських татар (Аудіо)

У Криму - початок нової хвилі репресій проти кримських татар (Аудіо)

Початок нової хвилі репресій проти кримських татар у жовтні констатує адвокат Еміль Курбедінов, який захищає права жителів анексованого півострова.

Учорашній арешт шістьох кримських татар у Бахчисараї він пов’язує з нещодавно ухваленою резолюцією Європарламенту, яка  засуджує утиски на півострові. А ще, каже адвокат, це спроба окупаційної влади придушити громадську активність, яка набирає обертів у Криму.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Кілька днів тому в оселях кримських татар відбулися нові обшуки. Шестеро жителів Бахчисарая окупаційна влада півострова запідозрила у тероризмі. Їм закидають причетність до ісламської організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії, але дозволена в Україні. Було затримано ще і з десяток активістів лише за те, вони фіксували на відео процес обшуків. Активіст Демір Мінадіров торік теж зазнав переслідувань і нині розповідає, як окупанти вибивають із затриманих потрібні їм свідчення.

Та репресії ще більше згуртували кримських татар, - каже адвокат Еміль Курбедінов. Громадська активність набирає обертів, а окупаційна влада – лютує ще більше. Але при цьому  намагається довести міжнародній спільності, що це не переслідування, а запобігання проявам тероризму. Адже "Хізб-ут-Тахрір" , як і багато інших ісламських кримських організацій, у російському переліку неблагонадійних.

Рішення одного з так званих судів Сімферополя про арешт шістьох жителів Бахчисарая на два місяці не залишилося й поза увагою українського Міністерства закордонних справ. Речниця відомства Мар’яна Беца у поширеній заяві такі дії окупаційної влади назвала цілеспрямованим придушенням кримських татар. А  також наголосила на необхідності посилення міжнародного тиску на Росію за злочинні дії в Криму.

Тим часом, кримські правозахисники закликають офіційний Київ надати політичним в’язням із Криму та їхнім родинам – офіційний статус. Це розширить можливості для правового захисту, каже активіст Івер Кадиров.

Зупинити переслідування і сприяти звільненню політв’язнів, вважають кримські правозахисники, могло би і створення в Україні окремого переговорного майданчика щодо Криму".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!