Сербія покарає своїх учасників бойових дій за кордоном (Аудіо)

Сербія покарає своїх учасників бойових дій за кордоном (Аудіо)

Сербія покарає своїх найманців, які воювали на боці російських окупаційних військ на Сході України. У цьому запевнив міністр закордонних справ країни Івіца Дачич.

З подробицями наша кореспщндентка у Белграді Ірина  Джамич:
                 
"Від початку гібридної війни в Україні, на боці проросійських бойовиків воювало близько трьохсот сербів. Цими днями Служба безпеки України оприлюднила власні дані шести найманців із Групи Вагнера, троє з яких – громадяни Сербії, ще троє – серби з Боснії і Герцеговини.

Голова СБУ Василь Грицак висловив сподівання, що оприлюднена інформація допоможе сербським правоохоронцям притягнути бандитів до відповідальності.

Реакція Белграда не забарилася. Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич заявив, цитую: "Сербія не підтримує участь своїх громадян у збройних конфліктах за кордоном, в тому числі і в Україні. До всіх учасників бойових дій за кордоном будуть застосовані норми закону, що стосуються покарання такої діяльності" – зазначив міністр.

Його боснійський колега Ігор Црнадак, який разом з Дачичем виступав у Белграді на регіональному безпековому форумі,  додав, що вони не можуть проконтролювати кожного найманця,  але готові рішуче боротися з негативним явищем.

Варто зазначити, що з 2014 року в Сербії передбачена кримінальна відповідальність за участь у бойових діях за кордоном. І хоча закон передбачає позбавлення волі терміном до 10 років, жодного найманця, що повернувся з війни в Україні, фактично не було позбавлено волі. Бойовики переважно отримують умовний термін  або ж домашній арешт".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!