МЗС України спрямувало ноту протесту до Угорщини (Аудіо)

МЗС України спрямувало ноту протесту до Угорщини (Аудіо)

Міністерство закордонних справ спрямувало ноту протесту до Угорщини у зв’язку з інформацією про намір провести під українським посольством у Будапешті акцію "Самовизначення для Закарпаття".

Нагадаю, повідомлення про цен з"явилося напередодні на сторінці міністра закордонних справ україни Павла Клімкіна. Вітчизняне МЗС розцінило організацію цієї акції як провокацію.

А як нинішні дії Угорщини відносно України оцінюють українські і європейські аналітики, з"ясовувала Наталія Чабанна:

"Із закликом вийти під вечір 13 жовтня під посольство України в Будапешті на акцію за "Національне самовизначення угорців Закарпаття" виступили в угорській релігійній протестантській організації "Церква повернення додому". На думку правника-міжнародника Олександра Палія, Угорщина таким чином намагається продемонструвати свою вагу на
європейському просторі.

Це вже не перший, так би мовити, недружній хід з боку Угорщини. І якщо попередній має вигляд неофіційної ініціативи, то відвідини міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто українського Закарпаття дев’ятого жовтня мають вигляд серйознішого конфронтаційного кроку.

Нагадаю, український очільник зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін того ж дня намагався зустрітися з угорським колегою, проте той відмовився. Відверта демонстрація конфлікту, угорською стороною пояснюється незадоволенням ухваленим законом про освіту, який, як стверджує офіційний Будапешт, значно утискає права національних меншин в Україні. Вимагають скасувати закон. Ініціювали навіть розгляд цього питання в парламентській асамблеї Ради Європи. Позиція Києва – чітка. Її озвучив Президент України Петро Порошенко в тій-таки ПАРЄ.

Політолог – міжнародник Олександр Палій чітку, навіть тверду позицію української сторони схвалює. Та переконати саме угорських та ще румунських депутатів, схоже, главі держави не вдалося. Претензії до України не змінилися. Угорські представники навіть пригрозили переглядом нашої угоди про асоціацію та блокуванням будь-яких українських ініціатив
в Раді Європи.

Така неприхована агресія до України викликала, вочевидь, подив і серед євродепутатів. Під час дебатів стосовно українського закону про освіту угорців навіть звинуватили у заграваннях з Кремлем. А ось колишній міністр закордонних справ Швеції, співголова Європейської ради зовнішніх відносин Карл Більдт категорично заявляє, що жодного перегляду угоди про асоціацію зробити вже неможливо.

Угорці взяли за звичку вести брудну домашню політичну гру. Це не що інше, як брудна націоналістична політика, в яку грає Угорщина. І вона за це поплатиться,- заявив Карл Більдт.
     
Так само відкидає ідею ревізії українсько-європейської угоди з подання Угорщини й колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен і заявив, що Угода про асоціацію ратифікована, набрала чинності й повернення до її перегляду неможливе. А в законі "Про освіту" я не бачу жодної проблеми. Угорці, на мою думку, не надали жодних доказів, ознак чи прикладів того, що цей закон суперечить європейським принципам.

Прокоментував Андрес Фоґ Расмуссен. Звинувачення у зв’язках з Москвою представники Угорщини відкидають. Тож, можливо, участь в акції "Національне самовизначення Закарпаття" двох угорських депутатів лише збіг? Йдеться про депутів від крайньої правої угорської партії "Йоббік" Крістіни Морваї та Тамаша Ґауді-Наді.

Нагадаю, наприкінці вересня державна прикордонна служба не пустила Крістіну Морваї в Україну, оскільки у 2014-му році вона відвідала окуповану частину Донбасу і висловлювала там підтримку керівництву бойовиків".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!