Ситуація з незалежністю Каталонії зайшла в глухий кут (Ексклюзив УР)

Ситуація з незалежністю Каталонії зайшла в глухий кут (Ексклюзив УР)

В Іспанії обидві сторони розігрують певні політичні технології.

Таку думку в інтерв'ю програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" висловив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

За його словами, позиції Карлеса Пучдемона доволі слабкі, адже повноцінного референдуму не було. І нині він намагається зробити так, щоб центральний уряд у Мадриді наробив помилок. Фактично він не створює передумов для того, щоб на територію Каталонії можна було ввести війська, арештувати уряд і запровадити пряме правління. Адже це негативно впливнуло б на настої  каталонців, зокрема й тих, хто підтримує єдність країни.

Мадрид же, у свою чергу, хоче щоб Пучдемон втратив рейтинг, показав себе слабким політиком. А Путчемон фактично провокує Мадрид на безглузді й рішучі кроки, які призведуть до того, що Мадрид стане винним у загостренні цієї кризи.

Тож на розв'язання ситуації поки розраховувати не варто. Вона фактично зайшла в глухий кут, переконаний директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Нагадаємо, 10 жовтня глава уряду Каталонії оголосив про одностороннє проголошення регіоном незалежності. Водночас він звернувся до регіонального парламенту в Барселоні на кілька тижнів відкласти голосування щодо незалежності заради діалогу із Мадридом.

Уряд Іспанії вимагає від Карлеса Пучдемона не пізніше 16 жовтня пояснити, чи проголосив він незалежність Каталонії у своїй промові ввечері 10 жовтня, а до 19 жовтня почати знову почати "поважати конституційний порядок в Іспанії".