ЮНЕСКО: моніторинг ситуації в окупованому Криму триватиме

ЮНЕСКО: моніторинг ситуації в окупованому Криму триватиме

Таке рішення ухвалила Комісія з питань програми та зовнішніх зносин у рамках 202 сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що триває у Парижі.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.
 
"Постійний представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур привернув увагу до критичної ситуації в АР Крим та м.Севастополь у сфері компетенції організації - грубих порушень прав українців та кримських татар у сферах освіти, культури, використання рідної мови, забезпечення свободи ЗМІ та безпеки журналістів, а також до руйнівної політики окупаційної влади щодо пам’яток культурної спадщини всесвітнього значення", - йдеться у повідомленні.

Шамшур наголосив на необхідності посилення міжнародного моніторингового механізму за подіями в Криму та підтвердив готовність української сторони сприяти запровадженню прямого моніторингу з боку ЮНЕСКО ситуації на окупованому півострові.

Делегації ЄС та США привітали прийняте рішення, підтвердили незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму Росією.

Нагадаємо, 20 вересня заступник гендиректора ЮНЕСКО Ерік Фальт повідомив, що Секретаріат організації у взаємодії з Україною вийшов на завершальний етап консультацій щодо вироблення параметрів механізму прямого моніторингу ситуації в Криму в сферах компетенції ЮНЕСКО.